субота, 12. мај 2012.

,,Нај-нај ,, језеро

         


         


На југу Сибира налази се језеро Бајкал,најстарије језеро на свету.О настанку Бајкала,пре 25 милиона година ,легенда казује : када је Бог завршио стварање Сибира,испустио је зрно бисера на то подручје . Блештаво светлуцање бисера озрачило је шуму ,те га је Творац тамо и оставио.Тако је настао Бајкал,ово пространо копнено море.Језеро је под утицајем јаких ветрова.Бајкал је 6 месеци у току године залеђен.Дебљина леда је преко 1m и преко њега се обавља жив саобраћај људи и возила.Бајкал је највеће језеро на свету .
Дужина му је 636km,што је равно раздаљини између Будимпеште и Солуна , широко је 80km (растојање Нови Сад-Београд).Површина је 31.500 километара квадратних.После ледене масе полова,Бајкал је највећи резервоар слатке воде на свету.Огромна водена маса од 23.000 кубних километара чини петину слатке воде наше планете . Да би се напунио овај огромни басен , требало би да га све реке света пуне читаву годину дана.Бајкал напајају водом укупно  544 реке.Бајкал је и најдубље језеро на свету.
У средини му дубина износи 1.637m.У њему живи 2.500 врста биљака и животиња .Слатководни сунђери за 100 година нарасту до 1m.Безброј рачића су храна рибама,а с друге стране  филтрирају воду и чине је бистром без премца .Фауну одликује и изузетна риба  Comephorа  из највећих дубина језера.  


 

Ако се превише приближи површини, ова ће риба експлодирати.Међу животињама су најкрупније бајкалске фоке.У наше време се,нажалост,опасност од загађивања ове највеће акумулације воде не може избећи .

Нема коментара:

Постави коментар